Onderhoud Dak & Gevelbeplating

Maintenance roof & wallcladding

Blazen

Een ander specialisme van RBM Europe is het herstellen van Blazen (bolling) in een gevelpaneel. Onder invloed van de zon kunnen de gassen in een PUR-kern van een sandwichpaneel gaan werken.

Het metaal komt los van de kern, zodat een lelijke blaas ontstaat in het paneel. Esthetisch niet fraai, maar ook bouwkundig niet bevorderlijk. Het paneel is immers onderdeel van de bouwkundige constructie en het is de combinatie van de metalen binnen- en buitenzijde, verlijmd met de PUR-kern, waaraan de constructie zijn kracht ontleent. Het is dus heel belangrijk dat een blaas hersteld wordt.

Feit is wel dat niet alle blazen naar tevredenheid gerepareerd kunnen worden. Dit is te wijten aan de oorzaak van het ontstaan van de blaas. Onze medewerkers kunnen ter plaatse bepalen of een reparatie mogelijk is, of dat een paneel vervangen zou moeten worden.

Het herstellen van de blazen is in samenwerking met een Universiteit en een toonaangevende fabrikant op het gebied van lijmen ontwikkeld en wordt nu gebruikt door RBM Europe.

Enkele voorbeelden van Blazen